Урок № 5. 9 клас
Тема
уроку. Сільське господарство України. Структура
сільськогосподарських угідь в Україні. Розміщення в Україні виробництва
зернових і технічних культур, картоплярства, овочівництва, баштанництва, виноградарства.
Мета уроку: вчити учнів визначати природно – географічні
фактори розвитку сільського господарства, особливості сільськогосподарського
виробництва та його галузеву структуру;
дати поняття «сільськогосподарські угіддя та їх структура»; вчити виявляти взаємозв’язки сільського господарства
з іншими галузями; продовжити роботу над формуванням вмінь опрацьовувати різні
джерела географічних знань; розвивати
просторове, логічне мислення,вчити аналізувати, робити висновки та висловлювати
свої думки; виховувати позитивність мислення, патріотичні почуття,
громадянську позицію, любов до землі, до праці
на землі .
Тип уроку:
вивчення нового матеріалу.
Обладнаннята матеріали : фізична карта світу, атласи, підручник, довідкова
інформація.
Поняття та терміни:
сільськогосподарські угіддя
ХІД
УРОКУ
I. Організаційний момент
II. Актуалізація опорних знань
Прийом
«Бліц-опитування»
Що таке ґрунт? Головна властивість ґрунту? Які ознаки характеризують чорноземи?
Які ви знаєте типи ґрунтів?
ІІІ. Вивчення нового матеріалу
Розповідь учителя.
Загальна
земельна територія України становить 60,36 млн га. Серед усіх земельних угідь
найбільшу господарську цінність мають сільськогосподарські угіддя, площа яких
становить 41,83 млн га, або 69,4 %
усієї території країни..Сюди
включено ріллю, багаторічні культурні насадження, залежі і перелоги, сінокоси і
пасовищ. Земельні
ресурси України характеризуються високими біопродуктивними властивостями. За
допомогою досліджень ґрунтового шару встановлено, що середній вміст гумусу в
ріллі становив 3,2 % (124,8 т на 1 га). За оцінками вчених, при оптимальній структурі
землекористування, відповідному рівні землеробства держава здатна прогодувати 300— 320 млн. осіб.
Процентне відношення окремих видів
сільськогосподарських угідь до їх загальної площі визначає структуру
сільськогосподарських угідь. Найінтенсивніше використовуються рілля і багаторічні
культурні насадження
Сільськогосподарські угіддя —
землі, що використовуються в сільськогосподарському виробництві.
Угіддя розрізняються
за природними особливостями і призначенням.
До основних категорій відносятся:
·
рілля — землі, що систематично
оброблюються і використовуються для посіву різноманітних сільськогосподарських
культур;
·
перелоги (рілля, необроблювані тривалий час землі);
·
сіножаті і пасовища (луки, що використовуються для
сіножаті і випасу сільськогосподарських тварин)
Учитель привертає увагу класу до назви параграфа підручника.
Велика
частка ріллі території України пояснюється перш за все високою родючістю
ґрунтів. За цим показником Україна займає одне з перших місць в світі.
ІV. Закріплення нових знань, умінь та навичок
Прийом «Творча лабораторія»
Робота з діаграмою
Робота з схемою
Розповідь вчителя. Україна має всі умови для розвитку сільського господарства, але вони
диференційовані за природними зонами. Кожна зона має власні особливості у
структурі земельних ресурсів, сільськогосподарських та лісових угідь.
Хмельницька обл. має 1568,4 тис. га
сільськогосподарських угідь, з них 1254,8 тис. га ріллі,
41,0 тис. га багаторічних насаджень, 134,6 тис. га
сіножатей, 136,7 тис. га пасовищ. Земельні ресурси області по площі
ріллі складають більше 4% загальнодержавного показника.
Робота з атласом.
Аналіз карт виробництва зернових і технічних культур, картоплярства, овочівництва,
баштанництва, виноградарства.
Вчитель. Зернове господарство спеціалізується на
вирощуванні продовольчих хлібних культур - пшениці й жита; продовольчих
круп'яних - гречки, проса, рису; фуражних (що використовуються як корм для
тварин) - ячменю та вівса, кукурудзи; зернобобових - гороху, квасолі тощо.
Технічними називаються культури, які переважно є сировиною
для харчової та легкої промисловості. За значенням їх поділяють на
волокнисті - льон-довгунець, коноплі; цукроноси - цукрові буряки; олійні -
соняшник, льон-кудряш, соя, ріпак; ефіроолійні - троянда, кмин, м'ята тощо;
лікарські - валеріана, горицвіт та ін. Картоплю часто називають другим хлібом.
Частка її у загальній посівній площі становить близько 6%. Третина посівних
площ картоплі зосереджена на Поліссі, близько половини - у Лісостепу. Також її вирощують в Прикарпатті. Найвищі врожаї картоплі збирають
на Поліссі, оскільки тут достатня кількість вологи, супіщані ґрунти з добрим
доступом повітря Найпоширенішими овочевими культурами на Україні є білокачанна
капуста, помідори, огірки, цибуля, столові буряки, морква тощо. Баштанні
рослини є різновидністю овочевих культур, до них відносяться кавуни, дині,
гарбузи Баштанні культури (кавуни,
дині) вирощують у південних
районах Степу (Херсонська,
Миколаївська, Одеська області).
Найрозвинутіший район товарного
садівництва - Правобережжя Лісостепу, особливоПридністров'я, а
також Закарпаття і Крим.
Ягідники розмішуються, в основному, на Поліссі та
в Лісостепу, де вирощують полуницю, смородину, у Степу
- посухостійку малину. Основні площі виноградників зосереджені у південній і центральній частині Степу,
передгір'ях Криму і Закарпаття
V. Домашнє завдання
Прочитати відповідний параграф у підручнику.
Додаток до уроку.
Загальна площа земель в Україні становить 60,4 млн гектарів. З них 70% – 42,4 млн га – землі сільськогосподарського призначення, з яких щорічно обробляється понад 32 млн гектарів. Для порівняння, у Польщі під сільгоспвиробництво задіяні вдвічі менші площі – 14 млн га, в Німеччині – 12 млн га, у Румунії – 9 млн га. Кількість чорноземів в Україні є найбільшою в світі і складє 28 млн.га
Немає коментарів:
Дописати коментар